Parke Çeşitleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

08-12-2021 05:25
Parke Çeşitleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

PARKE NEDİR?

Parke, günümüzde ev, iş yeri ve ofislerin zemininde kullanılan bir malzemedir. Gelişen teknoloji sayesinde parkenin çeşitlerinin ve dayanıklılığının artmasıyla birlikte sıklıkla kullanılmaktadır. Derzli parke, derzsiz parke, lamine parke gibi farklı çeşitleri ve çok sayıda rengi mevcuttur. Her birinin kalitesi ve özellikleri parke modelleri ve çeşidine göre değişmektedir. Hadi gelin hep birlikte parke çeşitlerini inceleyelim!

 

Lamine Parke Nedir?

Lamine parke, tamamen doğal ağaç parçalarının farklı işlemlerden sonra tutkalla preslenmesiyle oluşan parke çeşididir. Bu sayede parkenin nem ve rutubet gibi dış etkenlerden etkilenmesi engellenir. Genellikle 3 katmandan oluşur. En alt iki katmanı kalınlıkları 5-10 mm olan yumuşak ağaçtan oluşur. En üst katman 2.5 mm kalınlığında parke yapımına uygun olan meşe, akçaağaç, merbau gibi ağaçtan meydana gelir.

Ağaçtan yapılan doğal bir malzeme olduğu için kaliteli ve uzun ömürlüdür. Renk ve çeşidi fazla olduğu için herkesin zevkine uygundur. Üretildikten sonra cilalandığı için daha sonrasında herhangi bir renk değişimi yapmaz. Paketten beğenilen ürünün bire bir aynısı çıkar. Makinelerde yapıldığı için yüzeyi kusursuz bir şekilde çıkar. Lamine parkeler cilası bitmiş bir şekilde üretimden çıktığı için hemen montajlanıp kullanıma başlanabilir. Montaj aşaması da yaklaşık olarak 1 günde tamamlanabilir.

lamine parke
 

Laminant Parkeyle Lamine Parkenin Farkı Nedir?

Lamine parke doğal malzemeden üretilirken laminant parke arada mdf ve üst katmanda kağıt baskı kullanılarak üretilir. Bu yüzden lamine parke laminant parkeden daha pahalıdır. Laminant parke üzeri kağıt baskı olduğu için sonrasında cilalamaya gerek yoktur.

 

Masif Parke Nedir?

İlk olarak kullanılan bu yüzden geleneksel parke olarak da bilinen masif parke zemin için kullanılan doğal ahşap ürünüdür. Malzeme tek parçadan oluşmuştur ve üzerinde katman yoktur. Kalınlıkları 14mm ile 22 mm arasında değişir.

Diğer parke türlerine göre montaj aşaması uğraştırıcı ve uzun zaman alır. Kullanılacak alana önceden getirilip (10-15gün) ortamın nemine alıştırılması gerekir. Daha sonrasında cila ve sistire işlemi de yaklaşık olarak 5-7 gün arası sürmektedir. Montajdaki aşamalardan dolayı diğer parkelere göre biraz daha zaman isteyen bir malzemedir. Uygulanacağı zemin düz olmalıdır. Diğer parkelere göre hatayı kabul etmez ve tamiri çok zordur.

Dayanıklı ağaçlardan imal edildiği için uzun yıllar kullanılır. Yüzeyi defalarca sistire edilerek ilk günkü gibi kullanılmaya devam edilebilir. Yaklaşık 5 yılda bir sistire işlemi yapılarak 40 yıl kullanılabilir. Ses ve ısı yalıtımı diğerlerinden üstündür. Doğal ahşap ürünü olduğu için ortama doğal ve sıcak bir hava katmaktadır. Üretimi sırasında herhangi bir kimyasal işlemden geçmediği için oldukça sağlıklıdır.

Masif parke alırken dikkat etmeniz gerekenlerden birisi de renktir. Masif parke fabrikadan cilasız olarak gelir. Her parke parçasının cinsi aynı olamayacağı için cilalandığında renk farklı gözükebilir. 

Derzli ve Derzsiz Parke Nedir?

 

Derzli parke, görünüm olarak seramiklerdeki derzli görünüme benzer. Derzli parke fabrikadan derzli görüntüsüyle çıkar. Bu görünümü evinize şık bir hava katar. Derzli parke kullanıyorsanız mobilyalarınızı hareket ettirirken kaldırarak taşımalısınız. 

Derzsiz parke ise parçaların birleşim yerlerinde herhangi bir boşluk olmayan, montajlandığında düz bir görünümü olan parkedir. Daha klasik ve sade bir görüntü tercih ediyorsanız derzsiz parke modellerine bakabilirsiniz.

dersiz kulp

Kullanacağınız parkenin çeşidine karar vererek bütçenize uygun parke modelini sitemizden belirleyerek sipariş verebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.