Renklerin Üzerimizde Oluşturduğu Etkiler Nelerdir?

08-12-2021 05:25
Renklerin Üzerimizde Oluşturduğu Etkiler Nelerdir?

Renklerin Psikolojideki Etkileri

Birçoğumuz renkleri sadece gözümüze hoş gelmesine veya kullandığımız eşyalara uyumluluğuna bakarak tercih ederiz. Aslında renklerinde insanlar üzerinde birçok etkisi bulunmaktadır. Evimize yeni aldığımız mobilyanın kumaş rengi, duvarımızı boyadığımız boyanın rengi… Farkında olmadan içimizi dışarı yansıtmış oluruz. Peki bu renkler hangi anlamlara geliyor, gelin hep birlikte inceleyelim!

BEYAZ – Saflık, temizlik ve masumiyet

Kullanıldığı alanda bir ferahlık hissi veren beyaz renk, birçok insan için saflık ve temizliğinde simgesidir. Beyaz renk ışığı yansıtır ve ortamı serin tutar. Duvarlarınızda, mobilyalarınızda veya kullandığınız aksesuarlarda ilk tercihiniz beyaz renk oluyorsa sadelikten yanasınız demektir. Saflığı ve temizliği size her an hissettirecek mobilyalarımızı buradan inceleyebilirsiniz.

beyaz

 
YEŞİL – Büyüme, yenilenme ve yeniden doğuş

Yeşil denilince herkesin aklına ilk olarak doğa gelir. Doğanın yarattığı iç huzurun yanında, kalp ritminin de düzenlenmesini sağlar. Öte yandan insan üzerinde güven hissini de uyandırır. Havalar boğuk ve kapalı olsa dahi yeşil renklerin daha baskın olduğu bir odada kendinizi huzursuz hissetmezsiniz. Yatak odası, çocuk odası, oturma odası gibi çok vakit geçirilen alanlarda yeşil rengi daha çok tercih edebilirsiniz.

yeşil

 

SARI – İyimserlik ve canlılık

Değişkenlikten hoşlanan, özgür ve bağımsız bireylerin rengi olan sarı, çok yoğun olduğunda bebeklerin ağlamasına ve insanların sinirlerine hakim olamadığı gözlemlenmiştir. Bu yüzden evin az ışık alan yerlerinde kullanılması önerilir. Az miktarda kullanılan sarı renk, parlaklık ve canlılık sağlar. Çok iyi bir tamamlayıcı renk olabilir. 

KIRMIZI – Heyecan ve enerji verici

Belki de renkler arasında en dikkat çekici renktir. İnsanlarda iştah, samimiyet, enerji ve heyecan yaratır. Mobilya veya duvar renklerinden daha çok dekoratif aksesuarlarda kullanmak daha efektif olacaktır. İştah açıcı özelliğinden dolayı çoğu gıda firması bu rengi tercih eder. Bu yüzden mutfakta kırmızı renk daha fazla kullanılabilir.

 

MAVİ – Verimlilik ve sakinlik

Bir yandan sakinleştirici bir etkisi olan mavi rengin, verimliliği ve performansı arttırdığı gözlemlenmiştir. Öğrenciler mavi renkli odalarda daha yüksek puanlar almakta ve ağırlık çalışan insanlar daha ağır yükleri kaldırabilmektedirler. Rahatlatıcı bir etkisi olduğundan dolayı banyo, yatak odası gibi bölümlerde kullanılabilir. Mavinin tonları koyulaştıkça depresif bir etki yaratmaya meyillidir. Bu yüzden tonlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

SİYAH – Sağlamlık ve zerafet

Sofistike ve güçlü insanların ilk bakışta tercih ettiği renktir siyah. Dekorasyonda kusurları kapatma özelliği olduğu için çok tercih edilen renklerdendir. Bunun yanında siyah renk mobilya, dekoratif eşyaların olduğu yerde şıklık ve lüks algısı oluşur. Asalet ve ağırbaşlılık bir anda ortamın havasındaki yerini alır. Birçok renkle uyum içerisinde hareket edebilir. Örneğin dikkat çekmesini istediğiniz bir üründe kırmızı, turuncu gibi renkler uyumlu olacaktır. Çok yoğun siyah renk ruhunuzu melankolik bir hava katabilir. Bu yüzden kontrast renklerle uyumlu bir şekilde kullanırsanız çok hoş bir uyum yakalarsınız.   

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.